L J U D J E

TJAŠA MURAVEC-TYASHULINA: “GLAVNO VODILO NAJ BO VESELJE DO USTVARJANJA.”

Danes je prva adventna nedelja in hkrati tudi prva objava v rubriki, namenjeni posameznikom, ki imajo ’tisto nekaj’, to ‘nekaj’ pa počnejo z veliko strastjo in predanostjo. Prva med njimi je TJAŠA MURAVEC, simpatična in ves čas nasmejana punca, ki ima full time job, njen ’tisto nekaj’ pa so simpatične torbice in torbičke pa nahrbtniki in ovitki za telefon, ki jih Tjaša ustvarja pod blagovno znamko TYASHULINA. Ta se je precej sponatno ‘rodila’ pred približno tremi leti, kljub temu da so bili njeni izdelki doslej predstavljeni že v marsikateri reviji, pa nekaj ostaja enako; vse, kar Tjaša zašije, zašije zato, ker to potrebuje sama, ko se boste sprehodili čez njene fotografije, pa boste nekaj podobnega – tako kot jaz – mora ‘potrebovali’ tudi vi. Lepa torbica je vendarle lahko prav simpatično novoletno darilce, pa naj ga poklonite sebi ali komu od svojih najbližjih … 

Hej, lahko na kratko poveš, kdo si in kaj počneš?

Zdravo, sem Tjaša, nasmejano dekle iz Kranja, znana tudi kot ustvarjalka torbic Tyashulina.

Kdaj, kako in zakaj je nastala Tyashulina?

Tyashulina je nastala povsem spontano pred tremi leti. Od nekdaj sem imela željo po kreativnem delu in torbice so nekako zapolnile ta delček mene. Še danes se spomnim kako sva s prijateljico, s katero si poleg enakega imena deliva željo po ustvarjanju, sedeli na kavi in brainstormali o poslovnih idejah. Takrat me je med vožnjo domov prešinila ideja o torbicah in tako se je vse skupaj začelo, prijateljica pa je danes uspešna fotografinja, tako da še vedno z veseljem sodelujeva.

Kdaj si se naučila šivati, kako si prišla na idejo torbic in od kod črpas ideje za svoje izdelke?

Šivanje je prišlo skupaj z idejo za torbice. Prve se bile sešite na roke, potem pa sem iz omare potegnila šivalni stroj, ki smo ga k sreči imeli doma in z improvizacijo začela ob gledanju Youtube tutorialov. Imam pa to mogoče tudi malo v genih, saj je bila že stara mama po poklicu šivilja. Ideje za torbice pa sicer črpam iz vsakdanjega življenja, predvsem imajo tu ključno vlogo trenutne potrebe – glede na to, kakšno torbico potrebujem sama, se potem običajno iz tega razvije še nova kolekcija.

Kako v poplavi podobnih izdelkov Tyashulina ostaja avtentična in opazna?

Poplava izdelkov je danes res pestra, a moram priznati, da se s tem ne obremenjujem preveč. Sama to primarno delam iz samega veselja do ustvarjanja, vse, kar je to prineslo zraven, pa je le še dodatni bonus. Predvsem pa verjamem v to, da se strast do ustvarjanja in lastnih izdelkov vedno vidi v končnem delu, in to mi tudi največ pomeni. Imam pa tudi kar nekaj znancev iz ustvarjalnih krogov in zelo vesela sem, da sem lahko del neke skupnosti, kjer se medsebojno podpiramo in sodelujemo.

Kaj doslej je Tyashulinin največji uspeh?

Težko bi izpostavila samo enega, saj mi največji uspeh predstavljajo predvsem zadovoljne stranke, moram pa priznati, da je vedno posebno lep občutek, ko me kontaktirajo iz raznih revij, medijev ali blogov z željo, da bi mene in moje izdelke predstavili svojim bralcem. Ob takih trenutkih me vedno prešine, da izdelujem nekaj, kar je ljudem dejansko všeč, in to je res poseben občutek.

Lahko opišeš, kako poteka ustvarjalni proces – od ideje do končnega izdelka? Kdaj ustvariš največ?

Ideje pridejo spontano ali ko imam potrebo po kakšni novi torbici za lastno uporabo. Tako je sedaj na primer nastala nova linija ovitkov za telefone, saj sem izgubljala živce ob vsaki novi praskici na mojem telefonu, ki se je zgodila med nošenjem telefona v torbi, hehe. Izdelke pa večinoma ustvarjam v večernih urah, saj poleg redne službe drugače ne gre. Včasih sem velikokrat tudi vikende namenila šivanju, a se sedaj temu poskušam izogniti in jih raje preživeti v družbi najbližjih.

Kje so Tyashulina izdelki trenutno na voljo in kakšni so načrti za naprej?

Izdelki so na voljo preko spleta, naročiti jih je možno v spletni trgovini tyashulina.etsy.com ali pa kar direktno v sporočilu na mail in socialna omrežja FB, Instagram. Posebnih načrtov za naprej ni, razen to, da se bom še naprej trudila ustvarjati nove torbice, ki bodo mojim strankam lepšale vsakdan.

Si tudi sama oboževalka slovenskega dizajna? Kateri slovenski oblikovalci/ustvarjalci so ti všeč, kupuješ njihove kose?

Seveda, saj menim, da se moramo oblikovalci medsebojno podpirati. Tu kot Kranjčanka prioriteto dajem predvsem lokalnim oblikovalcem, s katerimi smo v preteklosti tudi že večkrat uspešno sodelovali z organizacijo POP-UP shop-ov in modne revije.

Kaj počneš, ko nisi Tyashulina, ampak samo Tjaša?

Ko nisem Tyashulina, mi delovnike zapolni delo v marketingu, preostali prosti čas pa rada namenjam najbližjim in pa preživljanju časa v naravi ter potovanjem. Moji dnevi imajo pogosto premalo ur.

Kaj svetuješ vsem tistim, ki bi radi ustvarili svojo blagovno znamko, pa ne vejo, kako/s čim začeti?

Glavno vodilo naj bo vedno veselje do ustvarjanja. Poleg tega pa naj se stvari lotijo premišljeno, se povežejo z ljudmi, ki ustvarjajo podobne stvari, saj bodo velik vir informacij in naj ne obupajo prehitro. Nobena stvar se ne zgodi čez noč, a če se v nekaj vlaga trud in energijo, to vedno obrodi sadove. Zdaj zvenim super klišejsko (smeh), a je res. Predvsem pa naj se ob tem zabavajo.

Kakšni so tvoji načrti za praznični december?

Praznični december bo, kot že nekaj let do zdaj, zelo pester. Običajno imam takrat največ naročil, obenem pa tudi največ družabnih dogodkov, tako da je usklajevanje vsega kar velik izziv. Se pa decembra vsako leto zelo veselim in tudi letos ni nič drugače.