P R O S T O R I

KÈLEKÈ: BUY LESS, BUY BETTER.

Če vas bo pot v kratkem kaj zanesla v Kranj, nujno obiščite Kèlekè . “Prostor, kjer se srečujeta smeh in ustvarjalnost” se nahaja na Jenkovi ulici 6, poleg tega da se važi z najlepšim pročeljem, pa ima še mnogo drugih adutov. Ko boste stopili v notranjost, boste najprej opazili, kako lepo in z občutkom je opremljen prostor (lastnici sta ga prenovili sami), potem pa še, kako estetski so izdelki na policah. Ročno potiskane majice in oblačila za otroke, beležnice in printi s šaljivimi napisi, pa denarnice in torbe raznih oblikovalcev … vse to v svoji notranjosti skriva Kèlekè , zato le dobro pobrskajte po ličnih poličkah, zraven pa poklepetajte še z lastnicama. Obe sta zelo prijazni in nasmejani, ves čas počneta kopico različnih stvari – Manca med drugim ‘fura’ najbolj luštno kavarno v Kranju, Živa pa na svojem IG profilu objavlja navdihujoče drobce svojega vsakdana -, obe pa sta tudi mladi mamici. Taki z ležernim in trendi stilom, sproščenostjo ter veliko dozo ustvarjalne energije, iz katere je zrasla najbolj kul kranjska trgovinica.
Hej, kdo sta in kaj počneta?
Živa in Manca: Sva Živa in Manca. Aktivni sva na različnih področjih. Obe radi ustvarjava, zato sva prišli na idejo, da bi pod skupnim imenom Kèlekè predstavljali svoje ideje.
Kdaj sta dobili idejo za svojo lastno trgovino in kako je potekal celoten proces od ideje do odprtja trgovine? Kako sta našli prostor, se lotili obnove, kje sta dobili pohištvo itd.?
M: Želeli sva imeti skupen prostor/delavnico, kjer bi se lahko družili in ustvarjali. Vsaka po svoje in skupaj. Prostor sva občudovali že prej, saj je eden lepših prostorov v Kranju s čudovitim starim pročeljem. Najbolj naporna in zamudna je bila obnova prostora, vse ostalo pa je potekalo dokaj hitro. Glede na to da se obe navdušujeva nad starim pohištvom, je večina opreme v trgovini stare, kar trgovini da dušo in nek poseben, edinstven pečat.
Kako bi v nekaj stavkih opisali Kèlekè ? Kdo je vajin “idealen kupec”?
Ž in M: Kèlekè je prostor, kjer se srečujeta smeh in ustvarjalnost. Kèlekè je delavnica sitotiska in v prvi vrsti prodajalna tekstila. Motive enostavne sporočilnosti, otroške naivnosti in spontanih idej tiskava na majice, obleke, puloverje. Kèlekè je prostor, ki se spreminja in razvija. Najin idealen kupec je nekdo, ki razume najino idejo in zgodbo. Nekdo, ki mu nekaj pomenita kvaliteta in unikatnost najinih izdelkov, ter nekdo, ki ceni ekološko noto izdelkov v najini trgovini.
Kakšne izdelke ljubitelj lepega lahko najde v vajini trgovini?
M: V najini trgovini lahko najdete potiskan tekstil, od majic do puloverjev in torb tako za otroke kot tudi
odrasle. Poleg potiskanega tekstila pa imava v trgovini tudi izdelke različnih oblikovalcev. Slovenskih in tujih.
Kako sta dobili idejo za majice, potiskane z zanimivimi vzorci in sporočili? V čem so – poleg tega da jih tiskata sami – tako posebne?
M: Jaz se že dolgo navdušujem nad sitotiskom in sem do odprtja v prostem času natisnila že kar nekaj majic, Živa pa si je že od nekdaj želela sinove ilustracije preslikati na tekstil. Tako nekako sva se našli in združili tisk in otroško risbo …
Kaj pa motiv astronavta, ki krasi kar nekaj Kèlekè produktov? 
Ž: Tudi tega je narisal moj sin Izidor, skupaj z Manco pa sva nato poskrbeli za to, da ga ne občudujem le jaz, ampak vsak, ki stopi v najino trgovino :). To, da njegove ilustracije ne ostanejo le na papirju, je bila že od nekdaj moja velika želja in vesela sem, da se mi je končno uresničila.
Kako sta prišli do imena Kèlekè ?
M: Ko sva začeli razmišljati o imenu, nisva imeli nobene ideje. Vse so nastale iz določenega štosa. Nič resnega si nisva uspele domisliti. Začelo se je v hecu, kaj pa če je samo Kele… iz tega se je razvil Kèlekè in se obdržal …
Kako sta do sedaj zadovoljni z odzivom ljudi? Na odprtje je prišlo kar lepo stevilo radovednežev …
Ž: Z odzivom sva zelo zadovoljni. December je bil prijetno naporen. 🙂 Januar pa je malo bolj sanjaški. Razvijava nove ideje in se veseliva novih izzivov.
Kaj pa pred odprtjem trgovinice, sta imeli kakšne pomisleke, strahove?
M: Malo naju je skrbelo, da nama trgovine ne bo uspelo otvoriti decembra, kot sva si zadali, saj je bilo res veliko dela. V sam projekt sva se sicer podali z veliko dobre volje in brez pričakovanj, zato mogoče nisva imeli večjih strahov.
Ena izmed Kèlekè majic nosi napis Born in Kranj. Kakšen je vajin odnos do gorenjske prestolnice in kaj je tisto, kar vama je v njej najbolj všeč?
M in Ž: Kranj imava radi. V mestu delujeva na različnih področjih že več kot deset let in naju veseli, da lahko ustvarjava v domačem okolju. Mesto postaja iz leta v leto prijetnejše in prijaznejše tudi za trgovce.
Mislita, da Slovenci na splošno dovolj cenimo in podpiramo slovenske oblikovalce? Zakaj ja/ne?
M: Ljudje danes vedno bolj posegamo po ročnih, lokalnih, doma narejenih izdelkih. Verjetno tudi zato, ker živimo v času poplave poceni izdelkov brez večje vrednosti, za katere za piko na i običajno niti ne vemo, od kod so in kako so narejeni.
Ž: Ja, se mi zdi, da večini danes kvalitetni izdelki pomenijo vedno več. Pa da imajo zadaj neko zgodbo, nek ‘svoj značaj’.
Kako pa je po vajinem mnenju danes s prepoznavnostjo slovenskih oblikovalcev? 
M: Živimo v času interneta, spletnih omrežij in hitre pošte, kar predstavlja veliko prednost za ustvarjalce po celem svetu. Zahvaljujoč različnim spletnim platforama so danes naši kupci lahko ljudje iz celega sveta. Včasih je bilo to praktično nedosegljivo, promocija pa je bila najbrž veliko težja ter je potekala na drugačne, bolj zahtevne načine.
Ž: Tako je, če želiš biti viden, za to danes lahko poskrbiš kar v udobju domačega naslonjača. Majhnost Slovenije pa ima tako svoje prednosti kot slabosti. Kupna moč je seveda manjša, a v svojem okolju lažje postaneš prepoznaven, posledično pa tudi lažje prodreš na tuji trg.
Kaj pa Kèlekè načrtuje v prihodnosti?
M: Veliko različnih idej in načrtov imava. Načrtujeva kolekcijo oblačil za otroke, kolekcijo izdelkov iz lesa, kmalu bo v trgovini na voljo tudi več izdelkov tujih oblikovalcev.
Kdo sta Živa in Manca, kadar ne ustvarjata za Kèlekè ? Kje dobivata inspiracijo in kako trgovino usklajujeta z ostalimi obveznostmi, glede na to da sta obe tudi mladi mamici?
M: Največja inspiracija so prav najini otroci. Otroška domišljija nima meja. <3 Vse obveznosti skušava usklajevati tudi tako, da si med seboj pomagava.
Ž: Veliko pomeni tudi to, da je Kranj dokaj majhen. Da so otroci blizu, da si hitro iz enega konca na drugega. Mal sva kele, mal pa ke, pa gre. 🙂