L J U D J E

#SRCOZLOM: “Upam, da stvari, ko so enkrat postavljene v javni prostor, postanejo bolj obvladljive in morda tudi rešljive.”

Propadli ljubezenski odnosi. Takšni, ki trajajo več let, pa tudi takšni, ki nikoli ne pridejo dlje od nedolžnega pogleda ali ene noči, preživete z naključnim (dokaj simpatičnim) mimoidočim. Prav vsi so lahko recept za zlomljeno srce in material za Srcozlom – Instagram profil, ki nam kaže, kako ljubezenska razmerja (predvsem mladi) doživljamo, prebolevamo in reflektiramo danes, v 21. stoletju.
Kakor je videti največkrat s pomočjo kratkih in resničnih izpovedi, ki jih preko smsov in različnih appov delimo s tistimi, za katere upamo, da nas bodo razumeli (v trenutkih največje šibkosti pa tudi s tistimi, ki so naš srcozlom povzročili). Kako je prišlo do Instagram profila, na katerem lahko dobite realen vpogled do resničnih srcozlomov in se zraven – z nekoliko grenkim priokusom – še nasmejite -, sem se pogovarjala z ustanoviteljico, mlado prekarko, ki mi svoje prave identitete žal ni razkrila, je pa med drugim zapisala, da je #srcozlom namenjen predvsem temu, da malce potolaži. Tudi 800 tistih srcozlomov, ki ta trenutek še čakajo na objavo. Boš tudi ti delil/-a kakšno svojo?
Živjo. Kdo si in kaj počneš?
Sem prekarka, ki čas med projekti zapolnjuje s fotografijo in Instagram profili.
Od kod si dobila idejo za IG profil srcozlom oz. kako je od začetka pravzaprav steklo vse skupaj?
Profil Srcozlom je nastal kot tolažba, prijateljica mi je potarnala o svojem zlomljenem srcu in svojih občutkih, ker pa jih je zelo poetično ubesedila, sem se odločila, da njene izjave prilepim na nekatere moje fotografije, za katere sem ves čas poslušala, da so žalostne in depresivne. Kombinacija mi je bila všeč, v vsem tem kopičenju žalosti in iskrenosti pa se je pokazalo tudi nekaj humorja.
Izdelane kolaže sem ji objavila na profilu, ki sem ga poimenovala srcozlom, ker je bil to izraz, ki sem ga že nekaj časa šaljivo uporabljala za občutke žalosti, ki jih povzročajo ljubezenske težave, podivjani kapitalizem ali neizbežna podnebna apokalipsa. Mislim, da sem sprva predvidevala, da bo kolaže izdelovala prijateljica, a potem sem stvar nadaljevala sama in k spremljanju povabila nekatere prijateljice in prijatelje. Seveda si nisem predstavljala, da bi bilo kaj takega lahko všeč več kot šestim ljudem, saj je šlo bolj kot ne za foro, ki me je zabavala med zaključevanjem nekega projekta.
 
Kaj je po tvojem mnenju poslanstvo srcozloma in njegovih objav?
Poslanstvo srcozloma je bilo sprva potolažiti in nasmejati, zato upam, da to počne še vedno. Hkrati upam, da s tem, ko so nekatere stvari postavljene v javni prostor, postanejo bolj obvladljive, manj grozne in morda tudi rešljive, pa tudi, da tako lahko skupaj pogledamo, »kaj smo kej zajebal« in da kaj tudi rešimo.
Koliko materiala za objavo prejmeš in ali objaviš vse, kar ljudje pošljejo? Po kakšnem ključu zraven vključuješ slike?Kaj Kaj bi – glede na ves material, ki ga prejmeš – rekla, kaj je razlog za večino srcozlomov, kako bi jih preprečila?
Materiala dobim precej, kar mi kot slabo organizirani osebi povzroča kar nekaj težav. Trenutno na objavo čaka okoli 800 screenshotov, objavljam pa jih še vedno bolj kot ne po naključju oziroma kdaj tudi glede na lastno počutje. Podobno je tudi s fotografijami, te kombiniram po trenutnem navdihu. Sicer pa fotografije že nekaj časa niso samo moje, ampak mi jih pošiljajo prijateljice in prijatelji srcozloma, za kar sem jim zelo hvaležna.
Kaj bi – glede na ves material, ki ga prejmeš – rekla, kaj je razlog za večino srcozlomov, kako bi jih preprečila?
Težko bi izpostavila prevladujoč razlog za srcozlom, zagotovo pa so med njimi izogibanje pogovorom in t. i. ghostanje, splošna neiskrenost, malce pa tudi pogoltnost oziroma če parafraziram prijatelja, večina srcozlomov se ne bi zgodila, če bi se dol dajali samo z ljudmi, ki so nam dejansko všeč. Sama nisem sicer tako optimistična, ampak sem se pripravljena pretvarjati, da je stvar rešljiva na ta način.
Nedavno sta nastala še dva podobna profila, delozlom in domozlom, kar so praktično vse tematike, ki, nas mlade, danes najbolj mučijo. Kako to, da si se odločila še za ta dva, kakšen je odziv in kaj misliš, katera od teh treh tematih se človeka najbolj ‘dotakne’?
Za delozlom sem se odločila, ker sem imela res beden teden v službi, hkrati pa mi je prijateljica že pred časom predlagala, da bi se več morali ukvarjati z vedno slabšimi pogoji dela. Domozlom ni moj profil, ga pa podpiram in sem vesela, da obstaja.
Delozlom je ob objavi doživel neverjetno dober odziv, še posebej me veseli, da ga je delil tudi Sindikat združenega dela. Želim si, da bi, tako kot je srcozlom povezal zlomljena srca, delozlom povezal čim več izkoriščanih (prekarnih) delavcev in delavk in jim dal vedeti, da kljub espeizaciji trga delovne sile v slabih razmerah nismo sami, da naše situacije niso edinstvene, temveč da je izkoriščanje sistematizirano. In seveda da je nujno, da se temu upremo oziroma upiramo.
Kaj pa načrti za naprej? Bo nastal še kakšen #zlom profil? 🙂
Načrte za prihodnost vedno žene želja, da bi lahko za preživetje čim manj delala. Novih profilov zato ne načrtujem, saj mi že srcozlom vzame precej časa, prepuščam pa drugim, da ustvarijo nove zlome, tako kot se je to zgodilo z domozlomom.
Foto: Srcozlom